image

Den förste av alla nördar

30 januari 2023

Passera har fler än hundra medarbetare i Sverige. En av dem, säkerhetsteknikern Fredrik Ohliw, är den första personen som anställdes. Det har blivit mer än 30 år i branschen och han tycker fortfarande jobbet är lika kul och utvecklande. En tekniknörd med en förkärlek till trasiga saker och maffiga HiFi-system. Framför allt är det en person som älskar sitt jobb.

Vad är en nörd egentligen? Det är först och främst någon som är dedikerad och kunnig. Någon som lägger osedvanligt mycket tid på sitt stora intresse. En kreativ och uppfinningsrik person som har en förmåga att hitta lösningar på problem som andra kanske inte ser. Det är med ordet nörd som säkerhetsteknikern Fredrik Ohliw beskriver sig själv. En man som kan det mesta om passersystem, kamerasystem och inbrottslarm, men som aldrig vill bli fullärd. När saker och ting ska uppdateras eller inte fungerar som de ska, så är det Fredrik man ringer. Det är då han trivs bäst. Att fixa tekniska prylar är något som är inbakat i hans DNA.

– Jag har alltid varit lite nördig inom teknik. Så har det varit sedan tidiga tonåren. Det är en skön och speciell känsla att hitta lösningar på problem. Framför allt finns en tillfredsställelse i att få hela system att fungera och använda tekniken för att skapa ett värde för människor. I den här branschen går ju teknikutvecklingen väldigt snabbt, så jag blir utmanad hela tiden, säger Fredrik Ohliw.

image

Från början till framtiden

Fredrik Ohliw steg in genom Passeras dörr 2008. Han blev då den förste anställde på bolaget. Drygt femton år senare har han hundratals kollegor och han har inga som helst funderingar på att göra något annat. Det beror till viss del på att han tycker om sina arbetsuppgifter med den handfasta tekniken, men också på något som är svårt att sätta fingret på. Han känner sig delaktig och viktig. Dessutom gillar han personerna som kallar Passera för sin arbetsplats. Passera-andan har vuxit fram naturligt utan att någon har försökt att forcera fram den. Den bara finns där som ett osynligt lim mellan kollegor och kunder.

– För mig är det här världens bästa arbetsplats. Jag älskar mitt jobb. Passera ligger mig också varmt om hjärtat eftersom jag har varit med från början. Man kunde ju inte ens drömma om att det skulle bli så här. Allting har förändrats, men ändå inte. Vi har en schysst anda på jobbet. Det är kul, högt i tak och vi har tid för varandra. Visst, det är tekniska prylar som vi installerar, men i slutändan är det trygghet vi jobbar med. Det ska märkas i varje projekt och när man är på jobbet. Det är också så man bygger långsiktiga relationer, säger Fredrik.

HiFi och musik

Det är tydligt att Fredrik tycker om sitt jobb, men också avancerade tekniska system. Ett intresse som sträcker sig bortom yrkeslivet. I botten finns ett genuint intresse för HiFi. En HiFi-nörd helt enkelt som ställer höga krav på ljudet och har en djup förståelse för allt från impedans till frekvensrespons. Fredrik är dock ingen elitist eller snobb. Intresset bygger på att han vill hitta den bästa ljudupplevelsen för sin egen skull. Termen HiFi syftar trots allt på att återge ljud med högsta kvalitet och trohet mot det ursprungliga ljudet, oavsett om det är finstämda stråkar eller elektroniska bastrummor.

– HiFi är hårdvaran och musiken är mjukvaran. Jag vill bara njuta av ljudet som det var tänkt att låta. Det är en mäktig upplevelse när man känner musiken med hela kroppen. För mig spelar det ingen roll om det är instrumentalt eller pampig filmmusik, avslutar Fredrik.