image

Huvudnyckeln till framgång

9 mars 2023

Skender Alcevski har arbetat med lås i fyra decennier. Trots det är han bara inne på sin andra arbetsplats i karriären. Det blev 26 år på det första stället och idag tillhör han en skara av personer som har varit med på Passera från början. Han var också den första låssmeden på Passera. En man som tycks ha hittat huvudnyckeln till sin egen karriär.

Låsteknikern Skender Alcevski är en stolt man, men inte stolt i det avseendet att han är högfärdig. Tvärtom så handlar mycket av Skenders liv om en yrkesstolthet och en ödmjuk inställning till sina kundkontakter i jobbet. Skender har en hög grad av engagemang och passion för det han gör. Han vill inte bara uppnå ett gott resultat, han vill också göra det på det bästa tänkbara sättet. Det ligger i människans natur att andra ska se och erkänna sådana insatser, men för Skender är det även viktigt att han själv känner sig nöjd och stolt över vad han har åstadkommit. Det ska han också vara som den allra första låssmeden på Passera.

– Man kan väl inte säga att jag hoppar mellan olika jobb. Passera är mitt andra jobb trots att jag har jobbat med lås i fyrtio år. Jag ställer höga krav på mig själv och lägger stort värde i utförandet, men jag vill också utvecklas på jobbet och känna att det finns bra chefer, kollegor och stämning. Allt det där finns på Passera, säger Skender Alcevski, låstekniker.

image

Bra ska bli bättre

Vad är det då Skender gör på dagarna? Allt inom lås är det korta svaret. Som låstekniker, det moderna ordet för låssmed, arbetar han dock inte bara med lås. I grund och botten har Skender ett serviceyrke som kräver god kontakt med kunderna, men också en djup förståelse för hur hela dörrmiljön fungerar. En vanlig dag på jobbet kan handla om att installera mekaniska och elektroniska cylindrar, men också om att borra och dra kablar. Sedan tar någon annan på Passera vid med elektroniken och integreringen av de olika systemen. Däremellan hjälper han Passeras kunder med att hitta bättre och mer effektiva lösningar. Dagarna tillbringar han oftast på Jönköping University och Länssjukhuset Ryhov. Båda är kunder till Passera och båda har dessutom en stor mängd lås att hålla reda på.

– Jag har väl blivit lite störd med åren, men lås har alltid varit min grej. Det är fortfarande kul och utmanande. Särskilt när jag måste hitta speciallösningar. Lås är också viktigt för andra människor för att hålla samhället tryggt och säkert. Nyckeln för mig är att förvandla en redan bra lösning till en ännu bättre lösning. Det är så kunderna vill ha det, säger Skender.

Stenkoll på tusentals dörrar Skender är en omtyckt kollega, men också en uppskattad låstekniker. Han har arbetat med Jönköping University sedan 2010, vilket gör att han har stenkoll på lärosätets 2500–3000 dörrar. Är Skender sjuk eller på semester, så väntar helst hans kunder på att han ska komma tillbaka. Det säger mycket om Skenders servicenivå och hans unika kompetens.

– Det känns hedrande att mina kunder litar på mig och är nöjda med det jag gör. Jag nöjer mig inte med ett halvdant jobb. Mitt intresse ska också kännas för kunden, säger Skender.

När Skender inte är på jobbet, så trivs han bäst i simbassängen, ishallen eller solstolen. Motionssim för att ha hand om kroppen, matcherna med HV71 för att känna nerv och en varm bris på en strand långt bort från iskylan för att varva ner.