image

Siktet inställt på laget

11 april 2023

Borås är känt för sitt gulsvarta fotbollslag, sin textilindustri och sina knallar. Tre saker som har vuxit sig starka genom samarbete, nyfikenhet och en stor portion hjärta. Det är också egenskaper som passar in bra på Klas Ragnvaldsson i Borås. – en man som drivs av att hjälpa sina medmänniskor – oavsett om det är fotbollslaget, jaktlaget eller laget på jobbet.

Hans titel är Teknikansvarig Säkerhet Väst, vilket innebär att Klas Ragnvaldsson ansvarar för de tekniska systemen som används och installeras av Passera i Borås, Kungsbacka och Göteborg. Klas är också en så kallad Behörig ingenjör inbrottslarm. Vad gör en sådan på dagarna? Enkelt förklarat kan Passera intyga att Klas har rätt kompetens inom sitt område. Med andra ord kan kunderna vara säkra på att jobbet projekteras och utförs på rätt sätt. Han har också rätt utbildning, erfarenhet och fackkunskap. Mycket av det han gör handlar om att säkerställa att kraven uppfylls. Man kan säga att han är en motsvarighet till låsvärldens låsmästare. Klas arbetar även med intern support och driftsättning av speciallösningar. Teknik har alltid varit ett intresse, men det är inte därför han trivs så bra på jobbet.

– Det ska mycket till om jag ska flytta på mig. Då måste det hända något speciellt. Man har hittat hem känns det som. Många företag pratar om lagkänsla, men här är det inte tomt prat. Alla gör det de ska och sliter för laget samtidigt som vi har väldigt roligt. Det är inte många arbetsplatser jag har varit på där man frivilligt vill komma in lite tidigare på morgonen för att inte missa snacket vid dagens första kaffe, säger Klas.

image

Tekniskt sunt förnuft

Slumpen gjorde att Klas kom in i säkerhetsbranschen. Något som han är tacksam för idag. Klas kan inte tänka sig ett bättre jobb. Han tar varje dag ett stort ansvar för Passeras kunder i västra Sverige och han måste hela tiden vara insatt i den senaste tekniken. Det tekniska intresset är starkt, men han vill inte vara den som testar tekniken först av alla.

– För några år sedan var jag en early adopter, men jag har blivit allergisk mot barnsjukdomar i ny teknik. Jag vill ha teknik som fungera utan strul. Vi labbar förstås med många nya tekniska lösningar här på Passera, men vi driftsätter aldrig något som inte håller måttet. Teknikutvecklingen går ju otroligt fort samtidigt som kraven på säkerhet och trygghet ökar i samhället. Det är väl därför det aldrig är en lugn stund på jobbet, säger Klas och skrattar.

Balans mellan jobb och jakt Klas Ragnvaldsson har spelat fotboll i ett kvarts sekel, men skorna hamnade till slut på den berömda hyllan. Matchstället är numera ett jaktställ och siktet är inställt på helt andra mål. Jaktintresset tog fart efter fotbollskarriären, kanske som ett substitut för att få lite extra spänning och adrenalin i vardagen. När man pratar med Klas får man känslan av att det är en social och pådrivande lagspelare som trivs bäst bland andra människor. Men det är också en person som trivs lika bra i skogens stillhet och hemma på den lilla gården, avskärmad från stadens alla intryck. En konstrasternas man som behöver balans i tillvaron

– Alla behöver balans. Jag är en pratglad person som vill ha många människor omkring mig, åtminstone på jobbet i kontakten med kunderna och kollegorna, men på fritiden vill jag helst vara i fred. Lugnet i skogen och livet på gården är sköna konstraster, avslutar Klas.